Cum se setează serverele DNS ale unui domeniu

Ai deja un domeniu si vrei gazduire pentru site? Atunci trebuie sa setezi serverele DNS pentru acel domeniu. Serverele DNS sunt cele care „spun” browserelor pe ce servere (adrese IP) se regasesc diferite servicii pentru acel domeniu. Toate acele servicii pot fi acelasi server, cu acelasi IP, sau situl web poate fi separat de serverul de e-mail, de exemplu.

Setarea DNS-urilor pentru un domeniu se face din interfata de administrare de la inregistrator, care poate fi RoTLD pentru domeniile.ro, sau alt inregistrator international (GoDaddy, Register.com, etc).

 

Pasi setare DNS pentru domenii .ro inregistrate la RoTLD:

  1. Autentifica-te cu numele de domeniu si parola in interfata de Administrare On-line a domeniilor.
  2. Din meniul de administrare, alege Nameservers.
  3. Introdu Nameserverele primite (Ex. ns1.xweb.ro, ns2.xweb.ro, ns3.xweb.ro) si apasa „Actualizează„.
  4. Vei primi pe adresa de e-mail un link de autorizare a modificarilor. Apasa pe linkul „Confirmati operatia„.
  5. Asta-i tot! Dupa confirmare, vei vedea mesajul „Actualizarea a fost facută cu succes. Vă rugăm să verificați datele actualizate!„. Poti verifica daca datele s-au salvat corect, din pagina de Whois.

Pentru alti inregistratori, procedura este similara, in majoritatea cazurilor confirmarea pe e-mail nefiind necesara. Tineti totusi cont ca este nevoie de cateva ore pana la propagarea modificarilor, astfel incat vizitatorii de pe internet sa ajunga pe noul server.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *